Történetek sok fényképpel és kevés szöveggel

Belépés a Furcsa kertbe

Mi rejlik az Művésztelep szobrai mögött?

2017. március 31. - digitalstoryteller

imgp9771.jpg

Az Epreskert furcsa hely. Budapest közepén van, mégsem illik oda. Ha helyi vagy, szinte biztosan elsétáltál már mellette, és meglepődtél rajta. Számtalan furcsa, sérült szobor áll vagy épp fekszik a fák között, kívülről, sőt még a troliról is jól láthatóan.

imgp9700.jpg

Olyan az egész, mint egy helyszín egy Miyazaki filmből, vagy egy hiba a Mátrixból: kétségtelenül ott van, de egész egyszerűen nem illik bele a városba. 

imgp9599.jpg

De mi ez az egész? Nevessek rajta? Ijedjek meg tőle? Az embernek átfut néhány gondolat a fején, de megy tovább, aztán elfelejti az egészet, mert annyira oda nem illő. 

imgp9583.jpg

Pedig a válasz egyszerű: a 19. század óta létező művésztelepről van szó, ahol híres festők és szobrászok alkottak. (Stróbl Alajos nevéhez fűződik maga a kert megnyitása, de sokan mások is alkottak itt.)

imgp9717.jpg

A hely most a Magyar Képzőművészeti Egyetem része, ahol diákok (szobrászok, festők és díszlettervezők) tanulnak és alkotnak.

imgp9589.jpg

A kertben "valódi", a kánon részét képző műalkotások is vannak, de ezeken a képeken a kert utánozhatatlan atmoszféráját meghatározó furcsa alkotások láthatók.

imgp9656.jpg

Ezek a diákok hátrahagyott művei, amik a legtöbbeknek csak néhány érthetetlen percet okoznak, de aztán örök feledésre vannak ítélve. 

imgp9799.jpg

Sőt, nem egy közülük soha nem is készül el. Egy-egy részlet vagy technika begyakorlása után rögtön az enyészeté lesz az alkotások egy része.

imgp9600.jpg

Talán még itt is igaz, amit Banksy (vagy inkább Cruz) mondott: Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable.

imgp9765.jpg

Akárhogyan is: bármilyen furcsák ezek a szobrok, akármilyen furcsa kívülről nézve az Epreskert, ez a város egyik legizgalmasabb és legmegnyugtatóbb "hibája". 

Külön köszönet az Egyetem vezetésének az engedélyért, hogy bejárjuk és fotózzuk a Művésztelepet. A poszt eredetileg a blog angol nyelvű verzióján jelent meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://thecamerastories.blog.hu/api/trackback/id/tr8312390909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.01. 12:37:29

Én ott nőtten fel mellette. Miért ne illene oda? Budapest szerves része már több mint egy évszázada.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.04.01. 21:00:41

Nagyon jó! tetszenek az ilyen szürreális helyek.
süti beállítások módosítása